Buitententoonstelling 'OPEN over depressiviteit' geopend in Gouda

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Wethouder Anna van Popering-Kalkman heeft de buitententoonstelling ‘OPEN over depressiviteit’ geopend. De tentoonstelling is een initiatief van de gemeente Gouda en stichting Open Mind, en wil depressie onder jongeren zichtbaar en bespreekbaar maken door middel van indringende portretten en persoonlijke verhalen.

Focus op mentale gezondheid

“Mentale gezondheid is niet vanzelfsprekend en vraagt voortdurend onze inzet. Als gemeente willen wij onze jongeren een zo goed mogelijke basis bieden. Dus investeren wij in dit onderwerp, bijvoorbeeld met deze bijzondere buitententoonstelling”, aldus Van Popering-Kalkman. De tentoonstelling is te vinden achter de Waag in Gouda en is gratis toegankelijk tot 18 maart.

Persoonlijke verhalen en portretten

Fotografe Linelle Deunk en Mirjam Bekker-Stoop, directeur van stichting Open Mind, reisden door heel Nederland om een zo divers mogelijke groep jongeren te portretteren en hun persoonlijke verhalen vast te leggen. De tentoonstelling bestaat uit de portretten en verhalen van 30 jongeren tussen de 18 en 35 jaar die hun ervaringen met depressie delen.

Aandacht voor mentale gezondheid

“De mentale gezondheid van jongeren in Nederland staat onder druk. Uit onderzoek blijkt onder meer dat 1 op de 7 jongeren depressieve klachten heeft, 1 op de 3 prestatiedruk ervaart en dat het stigma rondom mentale problemen ook onder jongeren nog groot is”, stelt wethouder Anna van Popering-Kalkman.

Vorig jaar nodigde Stichting MIND Us, die zich inzet voor mentale gezondheid van jongeren, Gouda uit om koploper te zijn op dit gebied. Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us, bracht daartoe vorig jaar een werkbezoek aan Gouda.

De buitententoonstelling ‘OPEN over depressiviteit’ sluit aan bij deze inzet van Gouda. “Hiermee maken we het zichtbaar en bespreekbaar”, aldus wethouder Van Popering-Kalkman.