Gouda herdenkt 2 jaar Oekraïense oorlog en blijft solidariteit tonen

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Afgelopen zaterdag, 24 februari, markeerde de tweede verjaardag van de Russische invasie in Oekraïne en het begin van de oorlog. Ook de gemeente Gouda stond hierbij stil.

Het college van BenW toonde zijn steun voor de Oekraïense bevolking door de geel-blauwe vlag van Oekraïne te hijsen voor het Huis van de Stad. Burgemeester Verhoeve liet weten dat het vreselijk is dat de oorlog al zo lang voortduurt en er geen zicht lijkt te zijn op een einde. Hij benadrukte dat Gouda solidariteit met Oekraïne blijft tonen.

Oekraïense vluchtelingen in Gouda

Sinds medio maart 2022 is Gouda een van de eerste gemeenten in de regio die Oekraïense vluchtelingen opvangt. Zij krijgen onderdak in het voormalige kantoorgebouw van Blokker, dat na een snelle verbouwing en met de inzet van vele vrijwilligers werd omgebouwd tot opvanglocatie. De inzet van de vele gastgezinnen in Gouda, die gastvrijheid bieden aan de vluchtelingen, is van grote waarde.

Op dit moment vangt Gouda ruim 300 Oekraïense vluchtelingen op in de gemeentelijke opvang en wonen er bijna 90 in gastgezinnen in de stad.

Landelijke herdenking in Utrecht

In Utrecht vond ook een landelijke herdenking plaats op 24 februari, waarbij werd stilgestaan bij de voortdurende oorlog en het verdriet dat deze met zich meebrengt. Het programma was gericht op het leggen van verbinding tussen Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders, onder de noemer ‘Leven in twee werelden’.