Gouda plaatst 178 zonnepanelen op Chocoladefabriek in stap richting CO2-neutraal en aardgasvrij 2040

5 maanden geleden gepubliceerd

De stad Gouda heeft 178 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van de Chocoladefabriek in een voortdurende inspanning om tegen 2040 volledig CO2-neutraal en aardgasvrij te zijn. Met deze zonnepanelen verwacht de Chocoladefabriek, die volgende maand haar tiende verjaardag viert, een jaarlijkse opbrengst van 68.000 kilowattuur te genereren. Deze hoeveelheid is vergelijkbaar met het jaarverbruik van tien gasloze woningen of twintig woningen met gas.

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed

De installatie van zonnepanelen is onderdeel van een breder initiatief om gemeentelijk vastgoed te verduurzamen. In 2017 heeft de gemeente vijf gebouwen aangewezen als pilotprojecten voor verduurzaming, waaronder de Chocoladefabriek. In totaal is er meer dan €3,3 miljoen geïnvesteerd in verbeterde isolatie en duurzame installaties.

Naast de Chocoladefabriek zijn er ook zonnepanelen geplaatst op het Huis van de Stad, de Schouwburg, het Cultuurhuis, de kinderboerderij en de brandweerkazerne. De ambitie is om 69 gebouwen te verduurzamen, wat overeenkomt met 80.000 vierkante meter aan gebruiksoppervlakte. Voor deze grote klus is €60 miljoen gereserveerd.

Toegankelijkheid en inclusiviteit

Naast verduurzaming richt de gemeente zich ook op het verbeteren van de toegankelijkheid van haar gebouwen. In de komende drie jaar worden 40 gemeentelijke gebouwen met een (semi)publiek karakter toegankelijker gemaakt. Dit initiatief is in lijn met de ambities van het VN-verdrag handicap.

Het stadsbestuur heeft twee doelen gesteld: 55% minder CO2-uitstoot in 2030 en volledig CO2-neutraal én aardgasvrij in 2040. De wethouder voor onder andere vastgoed en monumentaal erfgoed, Thierry van Vugt, benadrukt de noodzaak van het geven van het goede voorbeeld als gemeente. “Verduurzaming en inclusiviteit - dus ook goede toegankelijkheid voor mensen met een beperking - geven we hiermee verder inhoud”, aldus Van Vugt.