Nieuw horecaconvenant ondertekend in Gouda

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

De gemeente Gouda en de Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Gouda, hebben een nieuw horecaconvenant ondertekend. De ondertekening vond plaats in Grand Café Central op de Markt. Het nieuwe convenant vervangt het oude convenant uit 2013 en bevat afspraken voor een veiligere en levendigere stad.

Veiligheid en gastvrijheid

In het nieuwe convenant is er duidelijke aandacht voor veiligheid. Het gaat hierbij om zaken als geluidsnormen, brandveiligheid, verkeerscirculatie, alcoholmatiging en het tegengaan van drugs en wapens. Ook moet de horeca rekening houden met ondermijnende activiteiten zoals witwassen. Daarnaast verbinden de horecaondernemers zich aan een speciaal toelatingsbeleid waarbij discriminatie niet wordt toegestaan.

Duurzaamheid en inclusiviteit

Nieuw in het horecaconvenant zijn afspraken over duurzaamheid en inclusieve gastvrijheid. Horecaondernemers hebben beloofd om stappen te zetten voor meer duurzaamheid. Dit houdt onder andere in het stoppen met gasgestookte terrasheaters per 1 september 2024, afvalscheiding, bundelen van toeleveringen en een gezonder voedselaanbod. De gemeente Gouda introduceert ook een subsidieregeling voor horecakoplopers die verder willen verduurzamen.

Daarnaast zijn er afspraken gemaakt om de horeca toegankelijker te maken voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Hieronder valt onder andere het aanmelden van (rolstoeltoegankelijke) toiletvoorzieningen via de HogeNood-app.

Reacties op het nieuwe convenant

Horecaondernemer Lennart van Gastel, die de gesprekken met de gemeente namens KHN-Gouda voerde, is tevreden met het resultaat. Hij benadrukt dat het convenant recht doet aan de beweging richting duurzaamheid en tegelijkertijd de ondernemersvrijheid borgt.

Ook wethouder Thierry van Vugt is blij met de gemaakte afspraken. Hij onderstreept het belang van een veilige, gevarieerde en levendige horeca voor een gastvrije en aantrekkelijke stad.