Koninklijke onderscheiding voor mevrouw Kamperman

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Mevrouw Y.C. (Yvonne) Kamperman-van de Ruit ontving afgelopen vrijdag een Koninklijke onderscheiding. Bij haar afscheid als vrijwilliger van de Stichting Downsyndroom kreeg ze deze onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Mevrouw Kamperman is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar langdurige inzet op het gebied van gehandicaptenwelzijn.

Inzet voor de Stichting Downsyndroom

Na de geboorte van haar dochter werd mevrouw Kamperman actief voor de Stichting Downsyndroom. Samen met haar man was ze ruim 33 jaar kernouder in het Groene Hart. Ze gaf informatie en steun aan ouders die net een kindje met Downsyndroom hadden gekregen. Ook gaf zij advies over zorg en voorzieningen in de regio en organiseerde zij activiteiten om onderlinge contacten te bevorderen. Haar inzet was van belang voor zeer veel gezinnen in de regio en voor de landelijke organisatie.

Mevrouw Kamperman fungeerde als vraagbaak voor het landelijk bureau van de Stichting Downsyndroom vanwege haar jarenlange ervaring. Ze coachte nieuwe vrijwilligers, dacht actief mee met inhoudelijke onderwerpen over Downsyndroom en was altijd bereid om een positiever beeld van het Downsyndroom te tonen in de media. Ze heeft bijgedragen aan de inclusie van kinderen met het syndroom van Down in Nederland.

Bijdrage aan Gouda UP wonen

Naast haar werk voor de Stichting Downsyndroom spande mevrouw Kamperman zich in voor het woonproject Gouda UP wonen. Dit is een unieke woonvoorziening voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Ze was betrokken bij de bouw, zorg en visie; alles wat nodig is om een goede woonplek te creëren.

Daarnaast was ze actief voor koor Menorah, de Ontmoetingskerk en begeleidde ze bewoners van de zorgcentra Irishof en Hanepraij naar de kerkdiensten.

Orde van Oranje-Nassau

De Koninklijke onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau bestaat sinds 4 april 1892. Deze onderscheiding wordt toegekend aan personen die zich bijzonder inzetten voor de samenleving. Met haar toewijding en inzet heeft mevrouw Kamperman deze erkenning zeker verdiend.