Twee molens in Gouda tijdelijk stilgezet voor veiligheidsinspectie

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

De wieken van twee molens in Gouda zijn tijdelijk stilgezet na een inspectie van de lasverbindingen. De inspectie wees uit dat deze verbindingen niet langer veilig zijn en moeten worden vervangen. Het gaat om de monumentale molens De Roode Leeuw en ‘t Slot, beide gelegen in de Goudse binnenstad.

Monumentale molens

De Roode Leeuw dateert van 1727 en is één van de oudste korenmolens van Nederland. De molen is ook één van de laatste bedrijfsmatige, ambachtelijke maalderijen waar nog steeds graan- en meelproducten worden geproduceerd voor onder andere bakkers en natuurvoedingswinkels. Om te kunnen blijven produceren, wijkt molenaar Willem Roose tijdelijk uit naar korenmolen Den Arend in Bergambacht.

Anderzijds is ‘t Slot, een korenmolen uit 1832, al even buiten bedrijf. Deze molen staat op de fundamenten van het kasteel van de Heeren van Ter Gouw.

Veiligheidsinspectie

De versleten lasverbindingen werden vastgesteld in de roedes van beide molens tijdens een inspectie. Een wiekenkruis van een windmolen bevat twee molenroedes, doorgaans van metaal. Deze roedes bestaan uit samengestelde kokers die aan elkaar zijn gelast, waarbij de wieken worden gemonteerd. Een roede meet 27 meter, en voor de vervanging ervan is speciaal transport nodig.

Kosten en verdere stappen

Naar verwachting gaat de vervanging van de roedes en de wieken de gemeente Gouda 194.000 euro kosten, na aftrek van een nog bij de provincie Zuid-Holland aan te vragen subsidie. De gemeente is in overleg met molenmaker De Gelder uit Sliedrecht voor het uitvoeren van deze klus. Het streven is om de wieken van beide molens binnen een jaar weer veilig te laten draaien.