Zonnebloemen-sleutelkoord: Een discreet teken van verborgen beperkingen

30 dagen geleden gepubliceerd

Het zonnebloemen-sleutelkoord, beter bekend als ‘Hidden Disabilities Sunflower Keycord’, maakt zijn entree in de gemeente Gouda. Dit kleurrijke koord, met zonnebloemen tegen een groene achtergrond, is bedoeld voor mensen met een verborgen beperking. Het stelt hen in staat op een subtiele manier aan te geven dat ze extra steun, hulp of wat meer tijd nodig hebben.

Gouda omarmt het zonnebloemen-sleutelkoord

Het idee voor dit sleutelkoord komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en is nu ook in Nederland geïntroduceerd, dankzij een motie van de politieke partijen Leefbaar Gouda, PvdA, D66 en Partij voor de Dieren. Het stadsbestuur van Gouda heeft deze motie uitgevoerd, wat betekent dat het sleutelkoord nu gratis verkrijgbaar is bij de publieksbalie van het Huis van de Stad. Bovendien zullen baliemedewerkers het symbool herkennen en erkennen.

Symbool voor begrip en toegankelijkheid

Er zijn talloze aandoeningen, zoals chronische pijn, ADHD, autisme of niet-aangeboren hersenletsel, die niet direct zichtbaar zijn voor anderen. Toch kunnen deze aandoeningen het dagelijks leven van mensen die ermee leven veel uitdagender maken. Het zonnebloemen-sleutelkoord dient als een discreet teken van deze verborgen beperkingen.

Volgens wethouder Anna van Popering-Kalkman, onder meer Inclusie en Diversiteit, helpt het zonnebloemen-sleutelkoord bij het creëren van begrip: “Het is voor anderen vaak moeilijk om de problemen te herkennen, laat staan erkennen. Daardoor is er vaak weinig sympathie en begrip. Het zonnebloemen-sleutelkoord helpt heel subtiel boodschap en begrip bij elkaar te brengen.”

Iedereen met een verborgen beperking kan kiezen om het zonnebloemen-sleutelkoord te dragen wanneer zij dit nodig vinden. Er is geen specifieke lijst van verborgen beperkingen waarvoor je je moet kwalificeren. Het is een subtiel, maar duidelijk zichtbaar en onderscheidend teken. Bovendien is de zonnebloem een wereldwijd bekende bloem en genderneutraal.